Izvor bolezni psoriaza

Ne dolgo tega so specialisti tavali v temi glede na vzroke te bolezni.

Samo to je bilo gotovo, da je izvor bolezni genetskega značaja in da nekateri dejavniki povzročajo začetek bolezni.

Hipoteza o genetskem izvoru ima podlago na tem, da skoraj polovica prizadetih izhaja iz družin, v katerih so se že pojavili slučaji psoriaze: predvsem v primeru enojajčnih dvojčkih (z enako genetsko dediščino in torej z enakimi fizičnimi značilnostmi) psoriaza prizadene oba dvojčka v 65-70% preiskanih slučajev.

SEDAJ JE GOTOVO,DA JE GENETSKEGA IZVORA

Pred kratkim je skupina italijanskih raziskovalcev univerze “Tor Vergata” iz Rima (Bruno Dalla Piccola, Giuseppe Novelli, Francesca Capon) dokazala genetski izvor bolezni oziroma poligenetični izvor, ker odvisi od več genov.

Med to raziskavo so bili identificirani občutjivi geni (ki pospešujejo nastanek bolezni) na kratkem kraku kromosoma 6, na dolgem kraku kromosoma 17 in na dolgem kraku kromosoma 1. Ti geni (približno dvajset na vsaki regiji kromosoma) vplivajo na delovanje keratinocitov, oziroma celic, ki se nahajajo na zunanji plasti vrhnjice.

Ta raziskava še ni končana. Danes hočejo raziskovalci točno ugotoviti, kateri izmed teh genov je direktno v zvezi s pojavom bolezni.

Drugače rečeno: trenutno je gotovo, da je psoriaza genetskega izvora, vendar bo še treba počakati, da bi izkoristili to odkritje in izboljšali proces preprečitve in zdravljenja.

V zdravniških krogih ima veljavo hipoteza, ki meni, da vzroki psoriaze niso samo “pomanjkljivi” geni, temveč tudi sprememba imunskega sistema, ki mora izvršiti delikatno nalogo obrambe organizma pred zunanjimi in notranjimi agensi, ki bi lahko škodovali zdravju. Zdaj je znano, da imunski sistem psoriatikov deluje napačno.

Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo “7 mitov in neresnic o luskavici”? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!