Luskavica

luskavica

Kaj točno je luskavica

Luskavica oziroma psoriaza je ena izmed mnogih kroničnih vnetnih bolezni, ki nas pestijo danes. Posebnost luskavice je, da se kaže z značilnimi kožnimi žarišči, ki so pordela ter luskasta. Sama bolezen se lahko kaže v milih ali hujših kliničnih znakih, odvisno od moči izbruha. Največja težava pri tej bolezni pa je, da se bolnik zaradi luskavice počuti nelagodno, saj so kožne spremembe dobro vidne vsem okoli njega.

Na katerem delu telesa se lahko pojavi luskavica?

Najpogostejša pojavna mesta, kjer se pojavi luskavica, so sprednje strani kolen, zadnje strani komolcev, trup, lasišče ter hrbet. Seveda pa je mogoče, da se luskavica pojavi tudi na drugih delih telesa, še posebej izpostavljeni pa so ostali sklepi ter nohti.

Kakšni so vzroki za pojav luskavice?

Mnoge raziskave so pokazale, da je luskavica bolezen, ki je lahko prirojena, ni pa nujno, da tekom življenja izbruhne. Luskavica se najpogosteje pojavi med 16. in 22. letom ali med 56. in 60. letom. A tega, pri kom se bo ta bolezen pokazala, še ne znamo uspešno napovedati.

Na pojav luskavice vplivajo mnogi zunanji dejavniki:

·    stres
·    okužbe
·    poškodbe
·    terapija z določenimi zdravili
·    alkohol
·    kajenje

Mnogim izmed teh zunanjih dejavnikov se lahko izognemo ter tako poskrbimo, da luskavica ostane skrita in ne moti našega vsakdanjega življenja.

psoriaza

Alkohol in luskavica

Alkohol je pri bolnikih z luskavico strogo prepovedan, saj je za to bolezen zelo škodljiv. Alkohol po svojih mehanizmih delovanja spodbuja izločanje histamina, ki je eden izmed pomembnejših faktorjev pri nastanku vnetja. To pomeni, da uživanje alkohola samo poveča vnetne spremembe na koži, to pa povzroči, da luskavica izbruhne v vseh svoji veličini.

Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo “7 mitov in neresnic o luskavici”? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!