Koža in njene naloge

Najvažnejša naloga kože je ta, da varuje notranje organe pred dehidracijo, okužbami, poškodbami in spremembami temperature.

Je organ, ki ima pomembno čutilno funkcijo, ker z mnogimi živčnimi končiči začuti bolečino, ki jo povzroča npr. kontakt z vročo snovjo ali s trdim objektom.

PLASTI KOŽE

Koža je sestavljena iz treh plasti, ki so položene ena nad drugo in so med seboj povezane. So sledeče:

VRHNJICA ALI EPIDERMIS

Vrhnjica je zunanja plast kože in je obenem sestavljena iz 4 ali 5 zelo tenkimi plastmi (število odvisi od predela telesa). Plasti se razlikujejo med seboj glede na funkcijo in značilnost.

Na površini se nahajajo celice, ki so že dozorele in ki jih bodo nadomestile nove celice, ki jih proizvajajo notranje plasti, povprečno vsakih 28 dni.

Celice, ki prenavljajo vrhnjico s proizvodnjo novih celic, se imenujejo keratinociti: v primeru psoriaze te celice nepravilno delujejo.

V vrhnjici ni krvnih žil in zato ne krvavi, ko se mrtve celice odluščijo. Vrhnjica vsebuje tudi melanocite oziroma celice, ki proizvajajo melanin. Ta snov daje koži barvo in postane aktivna pod sončnimi ali umetnimi žarki.

USNJICA ALI DERMIS

Usnjica je srednja plast kože in je sestavljena iz posebnih celic (fibroblasti), iz drugih vrst celic, iz mišičnih in veznih vlaken in tudi iz žlez (lojnih in znojnih).

V usnjici je kolagen, to je snov, ki je sestavljena iz proteinov, ki so povezani v gosti mreži in dajejo koži kompaktnost in elastičnost.

PODKOZJE ALI HIPODERMIS

Podkožje je najgloblja plast kože, v njej je veliko mascevja, to je podkožno mastno tkivo, ki varuje najbolj notranje strukture telesa pred mrazom in udarci.

Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo “7 mitov in neresnic o luskavici”? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!