Topične terapije za luskavico

Topičnih terapij je veliko. Namesto navadnega seznama produktov in njih tehnične značilnosti rajši poudarimo glavne prednosti tega zdravljenja:

Produkti s keratolitičnim delovanjem (salicilna kislina, ditranol, mineralni in vegetalni katran) omogočajo odstranitev lusk; na ta način madeži postanejo dovzetni za druga zdravljenja; poleg tega napravijo kožo bolj elastično.

Calcipotriolo zavira proliferacijo in spodbuja pravo dozorevanje keratinocitov brez pojava pomembnih stranskih učinkov. Je na razpolago v treh različnih formulah in se lahko uporablja na vseh predelih telesa. Pomada je primerna za psoriazo z madeži; krema se lažje uporablja na majhnih lezijah; losjon se uporablja za zdravljenje skalpa. Ima še to vrednost, da je brez vonja in brezbarven.

Tacalcitolo je tako kot prejšnji analogen vitaminu D3: njegovi učinki se poznajo na proliferaciji kože.

Tazarotene pripada družini retinoidov, normalizira proizvajanje kožnih celic, ki so odgovorne za nastajanje madežev. Poleg tega tudi pomaga proti vnetjem, kar je koristno v primeru psoriasis vulgaris.

Kortikosteroidi pomagajo proti vnetjem, ki jih povzroča psoriaza. Zgleda, da poleg tega zavirajo delitev celic, zato jih je treba uporabljati le kratek čas, da se ne pojavijo stranski učinki.

Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo “7 mitov in neresnic o luskavici”? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!