Psoriaza v otroških letih

Do nekaj let nazaj seje mislilo, da se ta bolezen pojavi samo na odraslih. Danes pa se opaža, da psoriaza lahko prizadene tudi otroka (in celo dojenčka), pa čeprav poredkoma.

Ta bolezen se največ pojavi na kožnih gubah: na pregibu komolca, pod pazduho, na koži pod pleničkami in pod očmi. Ko se bolezen po javi na tem zadnjem predelu, je resničen alarmni zvonec.

Običajna vrsta psoriaze pri otroku je odvisna od uporabe plenic do 2. ali 3. leta starosti. Starši morajo skrbno paziti na higieno in hidratacijo novorojenčkove kože. Otroka je treba pogosto previti in uporabljati primerno čistilno mleko, ki ne sme biti agresivno za kožo.

Bolje bi bilo, da ne uporabljate kreme ali pomade, ne da bi se preje posvetovali s specialistom. Pri otrocih je terapija te bolezni drugačna kot za odrasle: mora biti nujno blažja, ker se tiče otroka, kije v rastni dobi; zato mu ni priporočljivo dajati močna zdravila.

Priporočljivo je, da se držite ustreznih higienskih norm, da uporabljate primerne pomade in kreme, da se držite uravnotežene prehrane, in da preiščete grlo ali zobe, da tako identificirate bolezenske klice, kot je npr. beta hemolitični streptokok skupine A.

V večini primerov in v katerikoli obliki je psoriaza kronična bolezen. To pomeni, da je nobeno zdravljenje ne more popolnoma ozdraviti.

Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo “7 mitov in neresnic o luskavici”? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!