Posted on Jan-17-2011

Zdravljenje luskavice

Luskavica je bolezen, ki danes še ni ozdravljiva. Obstajajo terapije, ki to bolezen omilijo, a terapije, ki bi to bolezen popolnoma odpravila, na žalost še ne poznamo.

Najpogostejši način zdravljenja te avtoimune bolezni je terapija s kremami in mazili. Kreme in mazila vsebujejo kortikosteroide, ki so najmočnejša protivnetna zdravila. Naneseni na kožo tako upočasnijo vnetne procese in ublažijo bolezen.

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi so pogosto dodani v kombinaciji s salicilati, ki stopijo ter odluščijo povrhnjico kože. To omogoči, da se mrtvo tkivo v globini kože lažje odstrani, kožne spremembe pa se zacelijo hitreje.

V terapiji luskavice se danes uporablja tudi fototerapija z žarki UVB valovne dolžine 290-320 nm. Ta terapija se je izkazala za izjemno učinkovito, še posebej učinkovita pa je v kombinaciji s kremami in mazili, saj je v tem primeru izboljšanje kožnih znakov kar 80%.

Tagged Under : , , , , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Zdravljenje pri luskavici

Ne se zdraviti sam.

Pri vsakem bolniku se bolezen drugače pojavi in zato je priporočljivo, da se obrnete na dermatologa za terapijo, ki je najbolj koristna za vas primer.

Tagged Under : , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Luskavica in prehrana

Ker je metabolična motnja eden od faktorjev, ki povzroča nastanek bolezni, je zagotovo prehrana zelo važna in pomembna pri zdravljenju psoriaze.

Zdrava hrana pospešuje ravnovesje imunskega sistema in če je dobro uravnotežena pripomore k omejitvi vnetja psoriatičnih lezij.

Predvsem pripomoreta k dobremu zdravju kože sadje in zelenjava, ki vsebujeta mnogo vitaminov in mikrohranilnih snovi. Za pravilno prehrano je treba omejiti uživanje maščob in ogljikovih hidratov (kruh, testenine in sladkarije); beljakovine morajo biti prisotne v pravi meri, naj bodo te živalskega ali rastlinskega izvora, ter tiste, ki jih vsebujejo stročnice.

Priporočljivo je odpraviti iz diete hrano, ki utrudi delovanje črevesja in posebno jeter, kot npr. ocvrta jed, salame, mesnine, začimbe (kot sta poper in muškatni oreh), gorčica, majoneza, pripravljene omake, kocke za juho, vino in žganje, arašidi.

Tagged Under : , , , , , , ,

RSS
Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!
E-Knjiga

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo "7 mitov in neresnic o luskavici"? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!