Dejavniki, ki sprožijo psoriazo: POŠKODBE

Kot dejavnik za razvoj bolezni pojmujemo dogodek, ki povzroči nastanek bolezni, ki je že skrito navzoča. Zatem navajamo dejavnike, ki so soodgovorni za nastanek psoriaze, ker pripomorejo k njenemu razvoju in lahko poslabšajo njen potek.

Poškodbe

Katerikoli fizična poškodba, kot npr. praskanje, opekline, kirurgične brazgotine ali naključni udarci, lahko povzroči, da se pojavijo psoriatični madeži pri podvrženih osebah tudi po enem ali dveh tednih prav na istem mestu, kjer je bila oseba prizadeta. To dejstvo je poznano kot Koebnerjev fenomen.

Ni slučajen pojav, da se psoriaza v plakah, ki je najbolj razširjena vrsta psoriaze, začne prav na komolcih, ki so notorično najbolj izpostavljeni deli telesa. Vse zgleda, da razvoj psoriaze ni odvisen samo od intenzivnosti naključnega udarca, temveč tudi od pogostosti nezgod. Z drugimi besedami, če en sam udarec ne povzroči nič, deset udarcev na isto točko telesa lahko pospeši pojav bolezni.

Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo “7 mitov in neresnic o luskavici”? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!