Posted on Jan-17-2011

Izbruhi luskavice

Luskavica

Luskavica (lat. psoriasis vulgaris) je kronična avtoimuna vnetna bolezen, ki v Zahodni družbi v povprečju prizadene med 1-5% prebivalcev. Zanimivo je, da je pojavnost te bolezni višja v severnih predelih Evrope, v nekaterih predelih sveta pa luskavice sploh ne poznajo.

Izbruhi luskavice

Luskavica se najpogosteje kaže v obliki rdečkastih ali rjavkastih madežev kože. Ti madeži so omejeni z belkastimi in srebrnimi luskami. Luske so posledica prekomerne delitve kožnih celic, ki na mestu vnetja nastajajo tudi do desetkrat hitreje kot drugod.

Mesta, kjer se luskavica pojavi:

  • komolci in drugi sklepi
  • dlani
  • lasišče in robovi lasišča
  • hrbet

Tagged Under : , , , , , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Luskavica in nega kože

Nega kože je faktor, ki lahko pomembno vpliva na pojavnost luskavice. Ravno nega kože pa je pri marsikateremu bolniku z luskavico zapostavljena. Ti bolniki morajo svojo kožo redno mazati z nevtralnimi mastnimi kremami, ki kožo navlažijo in ji pomagajo pri obnavljanju.

Tagged Under : , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Zdravljenje pri luskavici

Ne se zdraviti sam.

Pri vsakem bolniku se bolezen drugače pojavi in zato je priporočljivo, da se obrnete na dermatologa za terapijo, ki je najbolj koristna za vas primer.

Tagged Under : , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Kaj je psoriaza?

Psoriaza je bolezen kože, ki prizadene od 1% do 3% prebivalstva v zahodnem svetu.

Ta patologija se manifestira s pojavo rdečkastih in okroglastih madežev z jasnim robom, ki so pokriti z luskami ena čez drugo, belkaste, nekam srebrne barve.

V nekaterih primerih to ni pravilo; cone, v katerih se pojavijo madeži, postanejo več ali manj srbeče, odvisno od reakcije ob vnetju.

EPIDEMIOLOŠKI ELEMENTI

Glavni vzrok te bolezni, ki absolutno ni nalezljiva, je podedovana genetska motnja, ki v povezavi z ambientnimi in psihoemotivnimi dejavniki omogoči njen razvoj.

Procent prizadetih oseb odvisi od sledečih faktorjev:

Rasa

Patologija je bolj pogosta med belo raso, zelo malo primerov psoriatikov je med črno in rumeno raso.

Starost

Lahko se pojavi v katerikoli starosti, tudi v prvih mesecih življenja, simptomi se pojavijo pretežno med drugo in tretjo dekado življenja.

Statistike kažejo, da se ta največkrat prvič pojavi ob 28. letu.

Spol

Ta patologija se pojavi enako pri obeh spolih, čeprav se opaža za malenkost več med ženskim spolom.

Tagged Under : , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Nasveti za bolnike z luskavico

Čim manj kadite in cim manj uživajte alkohol, pazite posebno na prehrano.

Vsi ti faktorji slabšajo zdravje in negativno vplivajo na bolezen.

Zdravile se neprestano in z optimizmom, ne opustite obrambne drže.

Tagged Under : , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Trajanje psoriaze

Psoriaza je kronična bolezen in se jo je kot tako treba lotiti in jo zdraviti.

To pomeni za psoriatika, da mora po eni strani sprejeti dejstvo, da se ta patologija lahko pojavi v kateremkoli času življenja; po drugi strani pa se mora mirno spoprijeti z remisijami in recidivami.

Potek bolezni je različen od osebe do osebe: večina psoriatikov naleti največ na nekaj akutnih epizod, z madeži omejenega obsega in števila; a za drugo manjšo skupino psoriaza poteka brez prestanka in obsega skoraj vse telo.

Stvarni vzroki psoriaze so še danes neznani.

Tagged Under : , , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Psoriasis pustulosa

Ta psoriaza je lahko omejena na en del telesa ali je razširjena po vsem telesu in se lahko pojavi v različnih stopnjah.

Njena značilnost so eritematično-luščilni madeži, ki se pojavijo pretežno na trupu in so obkroženi z gnojnimi pustulami.

Tagged Under : , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Dejavniki, ki sprožijo psoriazo: STRES

Kot dejavnik za razvoj bolezni pojmujemo dogodek, ki povzroči nastanek bolezni, ki je že skrito navzoča. Zatem navajamo dejavnike, ki so soodgovorni za nastanek psoriaze, ker pripomorejo k njenemu razvoju in lahko poslabšajo njen potek.

Stres

Z zdravniškega vidika se pojmuje stres kot vse tiste reakcije, ki jih možgani sprožijo v organizmu pred dramatičnim dogodkom ali za katere možgani sodijo, da psihofizično ogrožajo človeka.

Že pred dalj časa je znanost jasno ugotovila škodljive učinke, ki jih povzroča psihična napetost na organe in na vsa delovanja, ki jih posredujejo možgani. Izmed teh je zelo važen učinek oslabitev imunskega sistema.

Na osebah, ki so genetsko podvržene k psoriazi, kakršenkoli dogodek z velikim psihoemotivnim vplivom lahko destabilizira ravnovesje imunskega sistema in zato je lahko indirektno odgovoren, da se bolezen prvič pojavi.

Se več: stres lahko pospeši poslabšanje bolezni ali lahko povzroči, da se ta ponovno pojavi po nekem času od remisije. Iz nekaterih raziskav se je pokazalo, da se psoriaza pojavi povprečno največ šest mesecev od stresnega dogodka.

Tagged Under : , , , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Dejavniki, ki sprožijo psoriazo: POŠKODBE

Kot dejavnik za razvoj bolezni pojmujemo dogodek, ki povzroči nastanek bolezni, ki je že skrito navzoča. Zatem navajamo dejavnike, ki so soodgovorni za nastanek psoriaze, ker pripomorejo k njenemu razvoju in lahko poslabšajo njen potek.

Poškodbe

Katerikoli fizična poškodba, kot npr. praskanje, opekline, kirurgične brazgotine ali naključni udarci, lahko povzroči, da se pojavijo psoriatični madeži pri podvrženih osebah tudi po enem ali dveh tednih prav na istem mestu, kjer je bila oseba prizadeta. To dejstvo je poznano kot Koebnerjev fenomen.

Ni slučajen pojav, da se psoriaza v plakah, ki je najbolj razširjena vrsta psoriaze, začne prav na komolcih, ki so notorično najbolj izpostavljeni deli telesa. Vse zgleda, da razvoj psoriaze ni odvisen samo od intenzivnosti naključnega udarca, temveč tudi od pogostosti nezgod. Z drugimi besedami, če en sam udarec ne povzroči nič, deset udarcev na isto točko telesa lahko pospeši pojav bolezni.

Tagged Under : , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Psoriaza v prihodnosti

V zadnjih letih so raziskovalci predlagali veliko teorij o etiopatogenezi, oziroma o vzoku in razvoju psoriaze.

Med temi teorijami danes prevladuje hipoteza, ki mora biti še potrjena, ki pravi, da so geni, ki povzročajo bolezen, sproženi in aktivirani od virusa iz družine herpes.

Ali da te infekcije povzročijo takšno neuravnovešenost v imunskem sistemu, da ta postane nesposoben nadzirati bolezen.

Tagged Under : , , , , ,

RSS
Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!
E-Knjiga

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo "7 mitov in neresnic o luskavici"? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!