Posted on Jan-17-2011

Izbruhi luskavice

Luskavica

Luskavica (lat. psoriasis vulgaris) je kronična avtoimuna vnetna bolezen, ki v Zahodni družbi v povprečju prizadene med 1-5% prebivalcev. Zanimivo je, da je pojavnost te bolezni višja v severnih predelih Evrope, v nekaterih predelih sveta pa luskavice sploh ne poznajo.

Izbruhi luskavice

Luskavica se najpogosteje kaže v obliki rdečkastih ali rjavkastih madežev kože. Ti madeži so omejeni z belkastimi in srebrnimi luskami. Luske so posledica prekomerne delitve kožnih celic, ki na mestu vnetja nastajajo tudi do desetkrat hitreje kot drugod.

Mesta, kjer se luskavica pojavi:

  • komolci in drugi sklepi
  • dlani
  • lasišče in robovi lasišča
  • hrbet

Tagged Under : , , , , , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Psoriasis vulgaris ali psoriaza v plakah

Je najbolj običajna oblika psoriaze.

Pojavi se navadno v drugi ali tretji dekadi življenja z osamljenimi majhnimi lezijami, ki se združijo, ko se razširijo, in nazadnje nastanejo klasični madeži pretežno na komolcih in kolenih, na križu in na zadnjičnem razporku.

Tagged Under : , , ,

Posted on Jan-16-2011

Psoriaza na skalpu

Psoriaza se pojavi na skalpu pogostoma na osebah, ki so že prizadete od psoriasis vulgaris; redkoma je to edini predel telesa, na katerem se pojavi.

Pojavi se lahko kot eritemična krona z jasnim robom, pokrita z belo-srebrnimi suhimi luskami, kjer se pričnejo lasje ali na čelu in okoli ušes.

Tagged Under : , , , , , ,

RSS
Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!
E-Knjiga

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo "7 mitov in neresnic o luskavici"? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!