Posted on Jan-17-2011

Zdravljenje luskavice

Luskavica je bolezen, ki danes še ni ozdravljiva. Obstajajo terapije, ki to bolezen omilijo, a terapije, ki bi to bolezen popolnoma odpravila, na žalost še ne poznamo.

Najpogostejši način zdravljenja te avtoimune bolezni je terapija s kremami in mazili. Kreme in mazila vsebujejo kortikosteroide, ki so najmočnejša protivnetna zdravila. Naneseni na kožo tako upočasnijo vnetne procese in ublažijo bolezen.

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi so pogosto dodani v kombinaciji s salicilati, ki stopijo ter odluščijo povrhnjico kože. To omogoči, da se mrtvo tkivo v globini kože lažje odstrani, kožne spremembe pa se zacelijo hitreje.

V terapiji luskavice se danes uporablja tudi fototerapija z žarki UVB valovne dolžine 290-320 nm. Ta terapija se je izkazala za izjemno učinkovito, še posebej učinkovita pa je v kombinaciji s kremami in mazili, saj je v tem primeru izboljšanje kožnih znakov kar 80%.

Tagged Under : , , , , , , , , ,

Posted on Jan-16-2011

Terapevtska strategija pri luskavici

Treba je na vsak način podčrtati, da je terapevtska strategija drugačna glede na obseg bolezni in kje se ta pojavi in da je njen namen zmanjšati vnetje in število madežev ter preprečiti, da bi ta površina postala groba. Poleg tega mora ponovno uravnovesiti mehanizme, ki regulirajo obnavljanje celic najbolj zunanjih plasti vrhnjice.

Ponavadi je terapija razdeljena na dve različni fazi: prva je napadalna in druga ohranjevalna. V prvi fazi igra najvažnejšo vlogo zdravnik, ki mora poiskati primerno strategijo za odpravo kožne lezije. V drugi fazi igra važno in odločilno vlogo volja pacienta do zdravljenja. Zato morajo terapije biti osebno izbrane glede na pacienta, upoštevajoč ne samo resnost patologije, ampak tudi in predvsem na njegove zahteve in pričakovanja. Pomnite, da bi bilo najbolj idealno ciklično jemanje zdravil, da preprečimo toksičnost nekaterih in tako garantiramo njih učinkovitost; da preprečimo povrnitev bolezni jih nadomestimo z drugimi manj močnimi, a katere telo bolj tolerira.

Zagotovo najbolj učinkovita terapija je informacija, da ustrezno spodbudi pacienta, da opusti vedenje, ki bi lahko oviralo terapijo: npr. praskanje lezij, nošenje iritantnih oblek, čezmerno uživanje alkohola, prakticiranje silovitega športa.

Tagged Under : , , , , , , ,

RSS
Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!
E-Knjiga

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo "7 mitov in neresnic o luskavici"? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!