Posted on Jan-17-2011

Kaj je psoriaza?

Psoriaza je bolezen kože, ki prizadene od 1% do 3% prebivalstva v zahodnem svetu.

Ta patologija se manifestira s pojavo rdečkastih in okroglastih madežev z jasnim robom, ki so pokriti z luskami ena čez drugo, belkaste, nekam srebrne barve.

V nekaterih primerih to ni pravilo; cone, v katerih se pojavijo madeži, postanejo več ali manj srbeče, odvisno od reakcije ob vnetju.

EPIDEMIOLOŠKI ELEMENTI

Glavni vzrok te bolezni, ki absolutno ni nalezljiva, je podedovana genetska motnja, ki v povezavi z ambientnimi in psihoemotivnimi dejavniki omogoči njen razvoj.

Procent prizadetih oseb odvisi od sledečih faktorjev:

Rasa

Patologija je bolj pogosta med belo raso, zelo malo primerov psoriatikov je med črno in rumeno raso.

Starost

Lahko se pojavi v katerikoli starosti, tudi v prvih mesecih življenja, simptomi se pojavijo pretežno med drugo in tretjo dekado življenja.

Statistike kažejo, da se ta največkrat prvič pojavi ob 28. letu.

Spol

Ta patologija se pojavi enako pri obeh spolih, čeprav se opaža za malenkost več med ženskim spolom.

Tagged Under : , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Zdravljenje psoriaze

Vsa zdravljenja, tudi najboljša, ki so dandanes na razpolago, ne morejo ozdraviti patologije, lahko pa pripomorejo k periodičnim remisijam.

V glavnem te terapije pripomorejo, da bolezen ne postane bolj akutna in da se prepreči poslabšanje.

Na vsak način ni nobene dokončne terapije, namreč ne obstaja nobena genetska terapija. V nekaterih redkih primerih psoriaza spontano ozdravi, za ostale paciente nobeno zdravilo ni boljše od drugega, ker njegov učinek odvisi od reakcije posameznika.

Zato je upravičeno misliti, da mora oseba s psoriazo menjavati zdravila, ki jih ima na razpolago, da mu vsako nekaj pripomore k izboljšanju. Tako
lahko skupaj z koristnim učinkom drugih preparatov konkretno izboljša kvaliteto življenja.

Tagged Under : , , , , , , ,

Posted on Jan-16-2011

Terapevtska strategija pri luskavici

Treba je na vsak način podčrtati, da je terapevtska strategija drugačna glede na obseg bolezni in kje se ta pojavi in da je njen namen zmanjšati vnetje in število madežev ter preprečiti, da bi ta površina postala groba. Poleg tega mora ponovno uravnovesiti mehanizme, ki regulirajo obnavljanje celic najbolj zunanjih plasti vrhnjice.

Ponavadi je terapija razdeljena na dve različni fazi: prva je napadalna in druga ohranjevalna. V prvi fazi igra najvažnejšo vlogo zdravnik, ki mora poiskati primerno strategijo za odpravo kožne lezije. V drugi fazi igra važno in odločilno vlogo volja pacienta do zdravljenja. Zato morajo terapije biti osebno izbrane glede na pacienta, upoštevajoč ne samo resnost patologije, ampak tudi in predvsem na njegove zahteve in pričakovanja. Pomnite, da bi bilo najbolj idealno ciklično jemanje zdravil, da preprečimo toksičnost nekaterih in tako garantiramo njih učinkovitost; da preprečimo povrnitev bolezni jih nadomestimo z drugimi manj močnimi, a katere telo bolj tolerira.

Zagotovo najbolj učinkovita terapija je informacija, da ustrezno spodbudi pacienta, da opusti vedenje, ki bi lahko oviralo terapijo: npr. praskanje lezij, nošenje iritantnih oblek, čezmerno uživanje alkohola, prakticiranje silovitega športa.

Tagged Under : , , , , , , ,

RSS
Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!
E-Knjiga

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo "7 mitov in neresnic o luskavici"? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!