Posted on Jan-17-2011

Izbruhi luskavice

Luskavica

Luskavica (lat. psoriasis vulgaris) je kronična avtoimuna vnetna bolezen, ki v Zahodni družbi v povprečju prizadene med 1-5% prebivalcev. Zanimivo je, da je pojavnost te bolezni višja v severnih predelih Evrope, v nekaterih predelih sveta pa luskavice sploh ne poznajo.

Izbruhi luskavice

Luskavica se najpogosteje kaže v obliki rdečkastih ali rjavkastih madežev kože. Ti madeži so omejeni z belkastimi in srebrnimi luskami. Luske so posledica prekomerne delitve kožnih celic, ki na mestu vnetja nastajajo tudi do desetkrat hitreje kot drugod.

Mesta, kjer se luskavica pojavi:

  • komolci in drugi sklepi
  • dlani
  • lasišče in robovi lasišča
  • hrbet

Tagged Under : , , , , , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Zdravljenje luskavice

Luskavica je bolezen, ki danes še ni ozdravljiva. Obstajajo terapije, ki to bolezen omilijo, a terapije, ki bi to bolezen popolnoma odpravila, na žalost še ne poznamo.

Najpogostejši način zdravljenja te avtoimune bolezni je terapija s kremami in mazili. Kreme in mazila vsebujejo kortikosteroide, ki so najmočnejša protivnetna zdravila. Naneseni na kožo tako upočasnijo vnetne procese in ublažijo bolezen.

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi so pogosto dodani v kombinaciji s salicilati, ki stopijo ter odluščijo povrhnjico kože. To omogoči, da se mrtvo tkivo v globini kože lažje odstrani, kožne spremembe pa se zacelijo hitreje.

V terapiji luskavice se danes uporablja tudi fototerapija z žarki UVB valovne dolžine 290-320 nm. Ta terapija se je izkazala za izjemno učinkovito, še posebej učinkovita pa je v kombinaciji s kremami in mazili, saj je v tem primeru izboljšanje kožnih znakov kar 80%.

Tagged Under : , , , , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Luskavica in nega kože

Nega kože je faktor, ki lahko pomembno vpliva na pojavnost luskavice. Ravno nega kože pa je pri marsikateremu bolniku z luskavico zapostavljena. Ti bolniki morajo svojo kožo redno mazati z nevtralnimi mastnimi kremami, ki kožo navlažijo in ji pomagajo pri obnavljanju.

Tagged Under : , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Zdravljenje pri luskavici

Ne se zdraviti sam.

Pri vsakem bolniku se bolezen drugače pojavi in zato je priporočljivo, da se obrnete na dermatologa za terapijo, ki je najbolj koristna za vas primer.

Tagged Under : , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Nasveti za bolnike z luskavico

Čim manj kadite in cim manj uživajte alkohol, pazite posebno na prehrano.

Vsi ti faktorji slabšajo zdravje in negativno vplivajo na bolezen.

Zdravile se neprestano in z optimizmom, ne opustite obrambne drže.

Tagged Under : , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Trajanje psoriaze

Psoriaza je kronična bolezen in se jo je kot tako treba lotiti in jo zdraviti.

To pomeni za psoriatika, da mora po eni strani sprejeti dejstvo, da se ta patologija lahko pojavi v kateremkoli času življenja; po drugi strani pa se mora mirno spoprijeti z remisijami in recidivami.

Potek bolezni je različen od osebe do osebe: večina psoriatikov naleti največ na nekaj akutnih epizod, z madeži omejenega obsega in števila; a za drugo manjšo skupino psoriaza poteka brez prestanka in obsega skoraj vse telo.

Stvarni vzroki psoriaze so še danes neznani.

Tagged Under : , , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Psoriasis pustulosa

Ta psoriaza je lahko omejena na en del telesa ali je razširjena po vsem telesu in se lahko pojavi v različnih stopnjah.

Njena značilnost so eritematično-luščilni madeži, ki se pojavijo pretežno na trupu in so obkroženi z gnojnimi pustulami.

Tagged Under : , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Dejavniki, ki sprožijo psoriazo: STRES

Kot dejavnik za razvoj bolezni pojmujemo dogodek, ki povzroči nastanek bolezni, ki je že skrito navzoča. Zatem navajamo dejavnike, ki so soodgovorni za nastanek psoriaze, ker pripomorejo k njenemu razvoju in lahko poslabšajo njen potek.

Stres

Z zdravniškega vidika se pojmuje stres kot vse tiste reakcije, ki jih možgani sprožijo v organizmu pred dramatičnim dogodkom ali za katere možgani sodijo, da psihofizično ogrožajo človeka.

Že pred dalj časa je znanost jasno ugotovila škodljive učinke, ki jih povzroča psihična napetost na organe in na vsa delovanja, ki jih posredujejo možgani. Izmed teh je zelo važen učinek oslabitev imunskega sistema.

Na osebah, ki so genetsko podvržene k psoriazi, kakršenkoli dogodek z velikim psihoemotivnim vplivom lahko destabilizira ravnovesje imunskega sistema in zato je lahko indirektno odgovoren, da se bolezen prvič pojavi.

Se več: stres lahko pospeši poslabšanje bolezni ali lahko povzroči, da se ta ponovno pojavi po nekem času od remisije. Iz nekaterih raziskav se je pokazalo, da se psoriaza pojavi povprečno največ šest mesecev od stresnega dogodka.

Tagged Under : , , , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Psoriasis erythrodermica

Je najbolj težka oblika psoriaze, k sreči je redka. Ponavadi se poprej obstoječa psoriaza posploši in to zaradi različnih faktorjev, kot npr. pridružena atopična dermatitis, slabo izpeljane terapije, toksično-alergične reakcije ter pomembne psihične travme.

Tagged Under : , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Dejavniki, ki sprožijo psoriazo: POŠKODBE

Kot dejavnik za razvoj bolezni pojmujemo dogodek, ki povzroči nastanek bolezni, ki je že skrito navzoča. Zatem navajamo dejavnike, ki so soodgovorni za nastanek psoriaze, ker pripomorejo k njenemu razvoju in lahko poslabšajo njen potek.

Poškodbe

Katerikoli fizična poškodba, kot npr. praskanje, opekline, kirurgične brazgotine ali naključni udarci, lahko povzroči, da se pojavijo psoriatični madeži pri podvrženih osebah tudi po enem ali dveh tednih prav na istem mestu, kjer je bila oseba prizadeta. To dejstvo je poznano kot Koebnerjev fenomen.

Ni slučajen pojav, da se psoriaza v plakah, ki je najbolj razširjena vrsta psoriaze, začne prav na komolcih, ki so notorično najbolj izpostavljeni deli telesa. Vse zgleda, da razvoj psoriaze ni odvisen samo od intenzivnosti naključnega udarca, temveč tudi od pogostosti nezgod. Z drugimi besedami, če en sam udarec ne povzroči nič, deset udarcev na isto točko telesa lahko pospeši pojav bolezni.

Tagged Under : , , , , , ,

RSS
Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!
E-Knjiga

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo "7 mitov in neresnic o luskavici"? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!