Posted on Jan-17-2011

Dejavniki, ki sprožijo psoriazo: STRES

Kot dejavnik za razvoj bolezni pojmujemo dogodek, ki povzroči nastanek bolezni, ki je že skrito navzoča. Zatem navajamo dejavnike, ki so soodgovorni za nastanek psoriaze, ker pripomorejo k njenemu razvoju in lahko poslabšajo njen potek.

Stres

Z zdravniškega vidika se pojmuje stres kot vse tiste reakcije, ki jih možgani sprožijo v organizmu pred dramatičnim dogodkom ali za katere možgani sodijo, da psihofizično ogrožajo človeka.

Že pred dalj časa je znanost jasno ugotovila škodljive učinke, ki jih povzroča psihična napetost na organe in na vsa delovanja, ki jih posredujejo možgani. Izmed teh je zelo važen učinek oslabitev imunskega sistema.

Na osebah, ki so genetsko podvržene k psoriazi, kakršenkoli dogodek z velikim psihoemotivnim vplivom lahko destabilizira ravnovesje imunskega sistema in zato je lahko indirektno odgovoren, da se bolezen prvič pojavi.

Se več: stres lahko pospeši poslabšanje bolezni ali lahko povzroči, da se ta ponovno pojavi po nekem času od remisije. Iz nekaterih raziskav se je pokazalo, da se psoriaza pojavi povprečno največ šest mesecev od stresnega dogodka.

Tagged Under : , , , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Dejavniki, ki sprožijo luskavico

Nekatera zdravila lahko sprožijo bolezen, kot so zdravila z litijem, kije glavna sestavina pri zdravljenju bipolarne depresije, rotimalarijska zdravila, beta blokatorji, ki se uporabljajo v primerih visokega krvnega pritiska. Nekatere vrste steroidov lahko poslabšajo situacijo, kadar se zniža njih doza ali kadar se jih prekine.

Infekcija v grlu, ki jo povzroči beta hemolitični streptokok, je velikokrat povezana z psoriatično erupcijo pri otrocih; pri odraslih, kadar se pojavi ta infekcija, psoriaza splošno postane akutna in obenem bolj odporna proti zdravilom.

Prehrana, v kateri primanjkuje kalcij, stres dialize ali motnja nekaterih metaboličnih procesov lahko v nekaterih slučajih povzročijo pojav psoriaze.

Hormoni

Pogosto se psoriaza pojavi v pubertitnih letih in v menopavzi; v teh dobah se biološko ravnovesje temeljito spremeni.

Alkoholizem in kajenje

Težke vrste psoriaze se pogostoma pojavijo na osebah, ki čezmerno uživajo alkohol ali nikotin.

Tagged Under : , , , , , , , , ,

RSS
Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!
E-Knjiga

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo "7 mitov in neresnic o luskavici"? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!