Posted on Jan-17-2011

Luskavica in nega kože

Nega kože je faktor, ki lahko pomembno vpliva na pojavnost luskavice. Ravno nega kože pa je pri marsikateremu bolniku z luskavico zapostavljena. Ti bolniki morajo svojo kožo redno mazati z nevtralnimi mastnimi kremami, ki kožo navlažijo in ji pomagajo pri obnavljanju.

Tagged Under : , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Zdravljenje pri luskavici

Ne se zdraviti sam.

Pri vsakem bolniku se bolezen drugače pojavi in zato je priporočljivo, da se obrnete na dermatologa za terapijo, ki je najbolj koristna za vas primer.

Tagged Under : , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Nasveti za bolnike z luskavico

Čim manj kadite in cim manj uživajte alkohol, pazite posebno na prehrano.

Vsi ti faktorji slabšajo zdravje in negativno vplivajo na bolezen.

Zdravile se neprestano in z optimizmom, ne opustite obrambne drže.

Tagged Under : , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Za boljše počutje z luskavico – nekaj nasvetov

Izogibajte se čimveč stresa in tesnobe, ki sta vzroka ali faktorja, ki lahko poslabšata bolezen.

Ne praskajte lezij, olajšajte si srbež s kremo ali s primernim oljem.

Izogibajte se, kolikor je mogoče, izpostavljenju kože stalnim poškodbam in toplotnemu stresu.

Čim manj kadite in cim manj uživajte alkohol, pazite posebno na prehrano.

Vsi ti faktorji slabšajo zdravje in negativno vplivajo na bolezen.

Tagged Under : , , , , , , , , , ,

Posted on Jan-17-2011

Luskavica in prehrana

Ker je metabolična motnja eden od faktorjev, ki povzroča nastanek bolezni, je zagotovo prehrana zelo važna in pomembna pri zdravljenju psoriaze.

Zdrava hrana pospešuje ravnovesje imunskega sistema in če je dobro uravnotežena pripomore k omejitvi vnetja psoriatičnih lezij.

Predvsem pripomoreta k dobremu zdravju kože sadje in zelenjava, ki vsebujeta mnogo vitaminov in mikrohranilnih snovi. Za pravilno prehrano je treba omejiti uživanje maščob in ogljikovih hidratov (kruh, testenine in sladkarije); beljakovine morajo biti prisotne v pravi meri, naj bodo te živalskega ali rastlinskega izvora, ter tiste, ki jih vsebujejo stročnice.

Priporočljivo je odpraviti iz diete hrano, ki utrudi delovanje črevesja in posebno jeter, kot npr. ocvrta jed, salame, mesnine, začimbe (kot sta poper in muškatni oreh), gorčica, majoneza, pripravljene omake, kocke za juho, vino in žganje, arašidi.

Tagged Under : , , , , , , ,

Posted on Jan-16-2011

Terapevtska strategija pri luskavici

Treba je na vsak način podčrtati, da je terapevtska strategija drugačna glede na obseg bolezni in kje se ta pojavi in da je njen namen zmanjšati vnetje in število madežev ter preprečiti, da bi ta površina postala groba. Poleg tega mora ponovno uravnovesiti mehanizme, ki regulirajo obnavljanje celic najbolj zunanjih plasti vrhnjice.

Ponavadi je terapija razdeljena na dve različni fazi: prva je napadalna in druga ohranjevalna. V prvi fazi igra najvažnejšo vlogo zdravnik, ki mora poiskati primerno strategijo za odpravo kožne lezije. V drugi fazi igra važno in odločilno vlogo volja pacienta do zdravljenja. Zato morajo terapije biti osebno izbrane glede na pacienta, upoštevajoč ne samo resnost patologije, ampak tudi in predvsem na njegove zahteve in pričakovanja. Pomnite, da bi bilo najbolj idealno ciklično jemanje zdravil, da preprečimo toksičnost nekaterih in tako garantiramo njih učinkovitost; da preprečimo povrnitev bolezni jih nadomestimo z drugimi manj močnimi, a katere telo bolj tolerira.

Zagotovo najbolj učinkovita terapija je informacija, da ustrezno spodbudi pacienta, da opusti vedenje, ki bi lahko oviralo terapijo: npr. praskanje lezij, nošenje iritantnih oblek, čezmerno uživanje alkohola, prakticiranje silovitega športa.

Tagged Under : , , , , , , ,

Posted on Jan-16-2011

Luskavica

luskavica

Kaj točno je luskavica

Luskavica oziroma psoriaza je ena izmed mnogih kroničnih vnetnih bolezni, ki nas pestijo danes. Posebnost luskavice je, da se kaže z značilnimi kožnimi žarišči, ki so pordela ter luskasta. Sama bolezen se lahko kaže v milih ali hujših kliničnih znakih, odvisno od moči izbruha. Največja težava pri tej bolezni pa je, da se bolnik zaradi luskavice počuti nelagodno, saj so kožne spremembe dobro vidne vsem okoli njega.

Na katerem delu telesa se lahko pojavi luskavica?

Najpogostejša pojavna mesta, kjer se pojavi luskavica, so sprednje strani kolen, zadnje strani komolcev, trup, lasišče ter hrbet. Seveda pa je mogoče, da se luskavica pojavi tudi na drugih delih telesa, še posebej izpostavljeni pa so ostali sklepi ter nohti.

Kakšni so vzroki za pojav luskavice?

Mnoge raziskave so pokazale, da je luskavica bolezen, ki je lahko prirojena, ni pa nujno, da tekom življenja izbruhne. Luskavica se najpogosteje pojavi med 16. in 22. letom ali med 56. in 60. letom. A tega, pri kom se bo ta bolezen pokazala, še ne znamo uspešno napovedati.

Na pojav luskavice vplivajo mnogi zunanji dejavniki:

·    stres
·    okužbe
·    poškodbe
·    terapija z določenimi zdravili
·    alkohol
·    kajenje

Mnogim izmed teh zunanjih dejavnikov se lahko izognemo ter tako poskrbimo, da luskavica ostane skrita in ne moti našega vsakdanjega življenja.

psoriaza

Alkohol in luskavica

Alkohol je pri bolnikih z luskavico strogo prepovedan, saj je za to bolezen zelo škodljiv. Alkohol po svojih mehanizmih delovanja spodbuja izločanje histamina, ki je eden izmed pomembnejših faktorjev pri nastanku vnetja. To pomeni, da uživanje alkohola samo poveča vnetne spremembe na koži, to pa povzroči, da luskavica izbruhne v vseh svoji veličini.

Tagged Under : , , , , , , , , , , , , , ,

RSS
Razkrivamo 7 mitov, laži in neresnic o luskavici!
E-Knjiga

Zeliš popolnoma brezplačno e-knjigo "7 mitov in neresnic o luskavici"? Spodaj vpiši svoje ime ter email naslov, knjiga pa te bo čez nekaj trenutkov čakala v poštnem predalu!